Kesän paneelit tuovat huippuasiantuntijoita Lieksaan

Kesän paneelit tuovat huippuasiantuntijoita Lieksaan

Savotta-paneeleissa tulevana kesänä puhutaan turvallisuudesta ja tekoälystä. Turvallisuutta pohditaan Nato-jäsenyyden ja taloudellisen turvallisuuden näkökulmasta. Tekoälyllä voi korvata ihmistyötä, mutta se voi olla myös huono renki ja tuoda eettisiä kysymyksiä ja tietoturvariskejä tullessaan.


Itäinen turvallisuus vaikuttaa koko Suomeen
-paneelissa puhuvat alansa huiput: johtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista, kauppaneuvos, hallituksen puheenjohtaja Harri Broman, Broman Group Oy:stä sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:sta, budjettipäällikkö Mika Niemelä valtiovarainministeriöstä, prikaatikenraali evp, valt lis, tutkija Juha Pyykönen ja komentaja, eversti Marko Turunen Pohjois-Karjalan rajavartiostosta.

Paneelin puheenjohtaja on toimitusjohtaja, majuri (res) Tiina Laisi-Puheloinen FiBAN, Suomen Enkelisijoittajayhdistyksestä.

Brahe-salissa keskiviikkona 19.7. klo 16-17.30, Pielisentie 9-11, Lieksa.


Tekoäly vauhdittaa talouskasvua ja muuttaa ihmisen arkea
-paneelissa puhuvat alansa huippuosaajat: johdon konsultti, tietokirjailija Cristina Andersson, teemajohtaja Kristo Lehtonen Sitrasta, tietotekniikkajohtaja Jarkko Levasma valtiovarainministeriöstä, hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen Ensto Oy:stä.

Paneelin puheenjohtaja on päätoimittaja Harri Junttila Alma Talentin tekniikka- ja IT-lehdistä.

Torstaina 20.7. klo 16-17.30 Brahea-teltassa hotelli Puustellin rannassa, Hovileirinkatu 3, Lieksa.

 

Pielisen Savotta 2023 panelistit

 

Panelistien esittelyt

Mika Aaltola, johtaja

Ulkopoliittisen instituutin johtaja, Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja, Tampereen yliopiston dosentti ja Tallinnan yliopiston kansainvälisen politiikan ja EU-suhteiden professori (osa-aikainen). Aaltola on toiminut vierailevana tutkijana Cambridgen, Sciences Po’n ja Johns Hopkinsin yliopistoissa sekä vierailevana professorina Minnesotan yliopistossa. Hänen asiantuntija-alueisiinsa kuuluvat USA:n globaali rooli, demokratian haavoittuvuus, suurvaltapolitiikan dynamiikat, pandemiaan liittyvä turvallisuus ja Suomen ulkopolitiikka.

Harri Broman, hallituksen puheenjohtaja

Kauppaneuvos, Broman Groupin hallituksen puheenjohtaja ja Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja. Broman on ollut Pohjois-Karjalan kauppakamarin puheenjohtaja ja Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja. Hän on myös Itä-Suomen yliopiston kunniatohtori.

Mika Niemelä, budjettipäällikkö, valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö, Valtion ydinjätehuoltorahaston johtokunnan varapuheenjohtaja ja STUK International Oy:n hallituksen jäsen on työskennellyt aiemmin työ- ja elinkeinoministeriössä taloussuunnittelu- ja omistajaohjaustehtävissä ja toiminut muun muassa ministeriön talousjohtajana ja ohjausyksikön päällikkönä. Niemelä on toiminut useissa valtionyhtiöiden hallituksissa, kuten Suomen Teollisuussijoitus Oy:n hallituksen varapuheenjohtajana ja jäsenenä Baltic Connector Oy:n, Suomen Kaasuverkko Oy:n ja Hetli Oy:n hallituksissa.

Juha Pyykönen, prikaatikenraali evp, valt. lis, tutkija

Juha Pyykönen on työskennellyt turvallisuus- ja puolustusalan tehtävissä Suomessa ja Euroopassa Naton päämajan sotilasesikunnassa, EU Neuvoston sihteeristössä, EU:n turvallisuus- ja puolustuskorkeakoulussa sekä Naton PIAG-ajatushautomossa. Pyykönen on toiminut kahdesti joukko-osaston komentajana. Hänen tutkimusintressinsä ovat painottuneet kokonaisvaltaisen turvallisuuden poliittisiin, sotilaallisiin ja taloudellisiin vaikutuksiin sekä kriisinhallintaan. Viimeisimmät vertaisarvioidut tutkimukset käsittelevät Euroopan ja Suomen lähialueen turvallisuusdynamiikkaa.

Marko Turunen, komentaja, eversti Pohjois-Karjalan rajavartiosto

Marko Turunen on työskennellyt Rajavartiolaitoksessa useissa eri tehtävissä vuodesta 1993 alkaen. Hän siirtyi komentajaksi Rajavartiolaitoksen esikunnan henkilöstöosaston apulaisosastopäällikön tehtävästä. Hän on toiminut tätä aiemmin myös Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentajana sekä sisäministeriön valmiuskoordinaattorina.

Tiina Laisi-Puheloinen, toimitusjohtaja FiBAN , Suomen Enkelisijoittajayhdistys 2.5.2023 alkaen

Tiina Laisi-Puheloinen työskenteli vuodesta 1997 Puolustusvoimissa siviilitehtävissä seitsemän vuotta ja rauhanturvaajana Kosovossa. Vuoden 2005 jälkeen hän on toiminut liike-elämän johtotehtävissä muun muassa Sanoma-konsernissa ja Isku Oy:ssä. Viimeiset viisi vuotta hän on luotsannut osakkaana startup-yritys Priceffiä eri tehtävissä. FiBANin toimitusjohtajaksi hänet on nimitetty 2.5.2023 alkaen.
Tiina Laisi-Puheloinen suoritti asepalveluksen vuonna 1996. Hänet ylennettiin vuonna 2021 reservin majuriksi ensimmäisenä naisena, joka ei ole käynyt Kadettikoulua.

Cristina Andersson, tietokirjailija

Cristina Anderssonin erityisosaaminen liittyy robotiikan ja tekoälyn eli AiRo:n strategiseen kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Cristinalla on lähes 30 vuoden vankka kokemus liikkeenjohdon konsultoinnista erilaisilta teollisuuden aloilta. Hän konsultoi sosiaali- ja terveysministeriötä robotiikan roolista hyvinvoinnin luomisessa ja on mukana erilaisissa EU-hankkeissa. Cristina on myös startup yrittäjä.

Kristo Lehtonen, teemajohtaja

Kristo Lehtonen on Sitran Reilu datatalous -teeman johtaja. Ennen Sitraa Kristo on työskennellyt sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Hän on toiminut myös liikenne- ja viestintäministeriössä ministerin erityisavustajana sekä yli kymmenen vuoden ajan Nokialla Suomen hallitussuhteista vastaavana johtajana, Nokia Suomen maajohtotiimin jäsenenä sekä Nokian ja Nokia Siemens Networksin EU-politiikasta vastaavana johtajana Brysselissä.

Jarkko Levasma, ICT-johtaja, valtiovarainministeriö

Jarkko Levasma on työskennellyt useissa eri tehtävissä verohallinnossa: ylijohtajana tuotehallintayksikössä, kehitys- ja tietohallintojohtajana sekä tietohallintojohtajana. Levasma on työskennellyt aiemmin myös Tieto Oyj:llä johtotehtävissä.

Marjo Miettinen, hallituksen puheenjohtaja, Ensto Oy

Marjo Miettinen on yksi Enston ja EM Groupin omistajista. Hän on toiminut Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n sekä Teknologiateollisuus ry:n hallituksessa ja oli Teknologiateollisuuden ensimmäinen naispuolinen hallituksen puheenjohtajana vuosina 2019-2022. Miettinen on työskennellyt noin 30 vuotta perheyrityksen johtotehtävissä, Enstossa noin 20 vuotta ja EM Groupin toimitusjohtajana kahdeksan vuotta. Lisäksi hän toimii hallitustehtävissä useissa yhtiöissä.

Harri Junttila, päätoimittaja, Tekniikka&Talous, Mikrobitti, Tivi

Harri Junttila on seurannut yhteiskunnan digitalisoitumista journalistina jo1990-luvulta lähtien. Uransa aikana hän on työskennellyt eri tehtävissä Tietoviikossa, Mediuutisissa, Talouselämässä ja Tekniikka&Taloudessa sekä nyt Alma Talentin tekniikka- ja it-lehtien päätoimittajana vuodesta 2020. Työnsä ohessa Junttila on valmentanut Startup Saunassa, luennoinut mediasta ja juontanut it-ja teknologia-alan tapahtumissa.