Mikä on Pielisen Savotta?

Mikä on Pielisen Savotta?

Pielisen Savotta on tapahtuma, jonka Pielisen Savotta ry järjestää Lieksassa Vaskiviikkoa edeltävinä päivinä heinäkuussa. Tavoitteena on saada niin paikallista kuin valtakunnallista huomiota alueen kannalta tärkeille asioille, edistää positiivista kuvaa Lieksasta ja luoda yhteyksiä paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden välille.  Tapahtuma koostuu asiantuntijapaneeleista sekä panelistien työpajasta, joissa keskustellaan Lieksan, Pielisen Karjalan ja koko valtakunnankin kannalta mielenkiintoisista ja tärkeistä kysymyksistä.

Yhdistys on onnistunut saamaan panelisteiksi alansa tunnettuja ja tunnustettuja asiantuntijoita. Ensimmäisellä kerralla, vuonna 2015, aiheena oli Venäjän kehitys ja sen vaikutus Pielisen Karjalassa.  Vuoden 2016 Savotta jakautui kolmeen paneeliin: Kirjallisuussavotta käsitteli maaseutuun aiheen tai tekijän puolesta liittyvää kirjallisuutta, Taloussavotta nimensä mukaisesti Pielisen alueen elinkeinoja ja taloudellisia kysymyksiä ja kolmas, maakuntauudistuksen takia erittäin ajankohtainen Maakuntasavotta alueen kuntarakenteen tulevaisuuden näkymiä. Vuonna 2017 paneelikeskusteluja oli myös kolme: Sotesavotta pohti soteuudistusta ja sen vaikutusta Lieksaan, Biosavotta käsitteli biotalouden tarjoamia mahdollisuuksia Pielisen Karjalalle ja Hyvän Elämän Savotta Lieksan tarjoamia mahdollisuuksia hyvälle elämälle.

Pielisen Savotta kesällä 2018 koostui entiseen tapaan kolmesta ajankohtaisesta paneelikeskustelusta torstaina ja perjantaina 19.-20.7.  Yksi paneeleista käsitteleli Suomen turvallisuutta, toinen työn muuttumista sekä sen vaikutuksia ja tarjoamia mahdollisuuksia ja kolmas omaehtoisen kulttuuritoiminnan merkitystä Lieksan kaltaisille paikkakunnille.

Torstai-iltana paneelien keskustelijat kutsutaan Herranniemen Kestikievariin  Pielisen rannalle, saunomaan, pohtimaan mm. seuraavan päivän paneeleihin liittyviä kysymyksiä  ja keskustelemaan vapaamuotoisesti yhdistyksen ja Lieksan kaupungin edustajien kanssa.  Lieksan kaupunki tarjoaa tilaisuudessa päivällisen.

Panelistit osallistuvat tapahtumaan palkkiotta. Aiempi kokemus on osoittanut, että mahdollisuus tutustua Lieksaan, sen ympäristöön, Vaskiviikkoon ja toisiin mielenkiintoisiin panelisteihin, on hyvä kannustin osallistumiselle. Yhdistys korvaa panelistien matka- ja majoituskustannukset.